Praktijkonderzoek
Ter lering en vermaak... Ik stel mijn materiaal graag ter beschikking als een ander daar profijt van kan hebben. Een berichtje in mijn gastenboek stel ik op prijs!
Klik op het pdf-je om het document te downloaden.
Bekijk hier het filmpje van mijn presentatie op YouTube.
Presentatie Managementoverleg 16 april 2015:
Meetinstrumenten
Om conclusies te trekken uit de onderzoeksresultaten dient rekening te worden gehouden met betrouwbaarheid van de onderzoeksmethoden. Belangrijk is om gevalideerde vragenlijst te gebruiken en dat deze met statistisch onderzoek werkelijk meten wat ze beweren te meten (validiteit). Het resultaat van de vragenlijst mag uiteraard niet willekeurig zijn (betrouwbaarheid).
De modellen in de tabel zijn systematisch en empirisch gebruikt en al (vaak) succesvol toegepast om de desbetreffende variabele onder medewerkers te onderzoeken. Ook heb ik gekeken naar praktische modellen die goed toepasbaar zijn voor publieke organisaties en antwoord geven op de vraagstelling.
Het kwantitatief onderzoek (enquête) als hoofdonderzoek wordt aangevuld met kwalitatieve gegevens (interviews) ter onderbouwing van de kwantitatieve resultaten.
Enquête
Op dinsdag 21 april hebben medewerkers van de gemeente Heerenveen een e-mail ontvangen met een link naar de vragenlijst met het verzoek in te vullen.
Startpagina van enquête
Ik werk als regisseur Wmo bij de afdeling Samenleving en ben daarnaast bezig met de afronding van mijn studie MCC (Master of Culture and Change). Dit is een opleiding op het gebied van organisatiegedrag, -cultuur en –dynamiek waarbij veranderingskundige en organisatieontwikkelingsvraagstukken centraal staan. Daarvoor doe ik een afstudeeronderzoek in het kader van de betrokkenheid en werkbeleving onder medewerkers en de houding ten opzichte van veranderingen in het werk. Ook onderzoek ik in hoeverre medewerkers vrijheid ervaren in het uitvoeren van hun werkzaamheden en de invloed die de stijl van leidinggeven op deze verschillende aspecten heeft. Dit zijn namelijk thema’s die bij kunnen dragen aan goede prestaties op individueel en op organisatieniveau. Dit onderzoek richt zich op de positieve aspecten van verandering en gedrag van mensen.
In een organisatie waar we continu bezig zijn met veranderingen, waar sprake is van een hoge werkdruk, maar ook van hoge (bestuurlijke) ambities en een zorgwekkende financiële positie van de organisatie is juist de motivatie en betrokkenheid van medewerkers ontzettend belangrijk. Dit onderzoek kan gezien worden als een verdieping van onderzoek van onze afdeling K&A. Zij onderzoeken de risico's op problematische werkdruk. Mijn onderzoek onderzoekt verschillende aspecten die de effecten van werkdruk kunnen verminderen.
De onderzoeksperiode loopt van dinsdag 21 april 2015 tot en met maandag 11 mei 2015. Het invullen kost 10 tot 15 minuten. De resultaten van het onderzoek zijn volledig anoniem en niet herleidbaar tot afzonderlijke deelnemers. Voor een goed onderzoek heb ik veel reacties nodig!
Je krijgt er natuurlijk ook iets voor terug. Het eindrapport van mijn onderzoek komt voor iedereen beschikbaar. Hierin doe ik, op basis van de gevonden resultaten, aanbevelingen aan het management dat zij mee kan nemen bij het bepalen van haar strategie gericht op organisatiegedrag en leiderschap en waardoor negatieve gevolgen van werkdruk kunnen worden teruggebracht.
Onder elke 25 deelnemers verloot ik een zelfgemaakte taart (des te meer respons, des te meer je mij dus aan het werk zet!). Het enige wat mij nog scheidt van mijn diploma is mijn eindwerk. In dit kader wens ik beroep te doen op jullie bereidwillige medewerking.
Mocht je vragen hebben bij het invullen van deze vragenlijst, dan ben ik te bereiken via d.elsinga@heerenveen.nl of 0513 617 726.
Mag ik op je rekenen?
Met vriendelijke groet,
Diana Elsinga
Maak jouw eigen website met JouwWeb