Trots op een gezamenlijk project van gemeente, WeHelpen, st. Alzheimer, welzijnsorganisatie en lokale partijen. Bijzonder om te merken hoe aanwezige in de volle zaal tijdens de lancering van het project in Akkrum ontroerd raken door mijn persoonlijke verhaal. Samen met wethouder Zoetendal, Jelte Pasma van St. Alzheimer en Jessica Slijpen van WeHelpen mag ik vertellen waarom het zo belangrijk is dat mensen met dementie en hun naasten meer informele hulp krijgen.
 
Vanzelfsprekend?
Elkaar helpen vinden we allemaal vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Als we niets doen, dan komt er in feite nauwelijks hulp tot stand. Omdat de vraag niet gesteld wordt. Omdat het aanbod niet concreet genoeg is. Terwijl meer informele hulp bij dementie van groot belang is. Dat weet ik ook uit eigen ervaring.
 
Mijn demente vader
Mijn moeder heeft jarenlang voor mijn demente vader gezorgd. Een goed gesprek voeren met mijn vader was niet meer mogelijk. Mijn vader had veel zorg en ondersteuning nodig en kon niet alleen gelaten worden. Ook alle praktische zaken kwamen op mijn moeder haar bordje terecht. Van het doen van boodschappen, tot huishoudelijke taken of werkzaamheden in de tuin. Iets wat ze eerder zo leuk vonden om samen te doen.
 
Geen hulp vragen
Het werd sluipenderwijs steeds zwaarder. En vooral onzichtbaar: omdat ze geen nachtrust meer had met een dolende en incontinente vader. Omdat het emotioneel heel zwaar is om je partner zo te zien veranderen en je maatje kwijt te raken. En omdat het gewoon heel veel werk is. Maar denk jij dat ze iemand anders om hulp vroeg? Nee, laat staan een vreemde. Inmiddels is mijn vader alweer een paar jaar geleden overleden. Maar mijn moeder heeft nog steeds lichamelijke klachten van die langdurige en zware mantelzorg die zij heeft verleend.
 
Kleine moeite
We vinden het als gemeente belangrijk dat mantelzorgers op tijd hulp inschakelen, voordat het hen té zwaar wordt. Achteraf snapt mijn moeder dat ze best wat meer hulp had kunnen vragen. Je hoeft het niet alleen te doen. Via Wehelpen.nl hadden we als familie een zorgagenda kunnen delen, waar alle taken en afspraken in staan. Dan hadden wij makkelijker de zorgtaken verdeeld. We hadden wat buurtgenoten kunnen benaderen die hulp aanbieden. We hadden mijn moeder kunnen uitleggen dat ze zich daar niet ongemakkelijk over hoefde te voelen, omdat die mensen zich niet voor niets aanmelden. Ze willen zelf nieuwe mensen leren kennen, houden er een positief gevoel aan over om iets voor een ander te doen of hebben gewoon wat tijd over. De meest gehoorde reden is echter dat het voor de helper vaak een kleine moeite is.
 
Inzicht
Niemand zou de structurele zorg voor dementie alleen moeten hoeven dragen. We willen dat een persoon met dementie de hulp ontvangt die nodig is bij de dagelijkse activiteiten. Belangrijk hierin is om naasten van mensen met dementie inzicht te geven in de hulp die ze nodig (kunnen) hebben en hoe ze die kunnen vragen. Met deze campagne willen we inwoners, professionals en vrijwilligers in Akkrum en Nes bewust maken van de mogelijkheden die er zijn. We vinden het belangrijk dat meer mensen hun vraag durven te stellen en dat aanbod uit de buurt gestimuleerd wordt. Dat vraag en aanbod, net als bij de gewone marktplaats, bij elkaar komt. Dit zodat er uiteindelijk meer informele hulp voor mensen met dementie en hun naasten tot stand komt. Hulp van familie, vrienden en bekenden, maar ook van buurtgenoten.
 
Veel mensen vinden het lastig om een ander om hulp te vragen. Om voor hen deze drempel te verlagen, is in de dorpen Akkrum en Nes een project gestart. De website wehelpen.nl/akkrum-nes staat hierbij centraal. Mensen kunnen hun dorpsgenoten hier gemakkelijk om hulp vragen en mensen kunnen hun hulp aanbieden. Ook kunnen mensen een besloten netwerk aanmaken om (zorg-)taken makkelijker te organiseren en delen.
 
Toolkit en campagne
Alle organisaties, winkels etc. uit Akkrum en Nes ontvingen een toolkit per post. De toolkit bestaat uit folders, posters en ansichtkaarten die zij  mee kunnen geven aan cliënten of patiënten die te maken hebben met dementie. Met het materiaal kunnen zij helpen om het project en de website wehelpen.nl/akkrum-nes zo bekend mogelijk te maken onder de inwoners van Akkrum en Nes. Inwoners ontvangen een folder in de bus met de boodschap: ‘jij snapt dat je kan helpen’.
 
Inspiratiesessies
Ook worden er de komende periode verschillende informatie- en inspiratiesessies georganiseerd waarin vaardigheden worden aangereikt over hoe je omgaat met mensen met dementie en hoe je anderen bewust kunt maken van dat ze misschien wel wat teveel op hun bordje hebben. En dat je op een gemakkelijke manier hulp kunt vragen of aanbieden via Wehelpen.nl. Want dementie, dat doe je niet alleen!
 
Help mee!
We gaan voor 50 nieuwe matches in 2018! Wij snappen dat we dat niet alleen kunnen. Wie wil ons helpen om dit te realiseren? Maak gebruik van het beschikbare communicatiemateriaal. Breng het onderwerp te sprake in gesprek met buurman of buurvrouw, cliënt of verenigingslid. Neem deel aan de verschillende informatiesessies die georganiseerd worden. En weet dat er ondersteuning is. De vrijwilligers van Foar Elkoar uit Akkrum en Nes staan voor klaar, net zoals de meitinker van de gemeente en de medewerkers van welzijnsorganisatie Caleidoscoop. En natuurlijk nodig ik iedereen uit om een account te maken op wehelpen.nl/akkrum-nes en aan te geven wat je voor een buurtgenoot wilt doen!
 
Voor mijn vader en moeder komt dit nu te laat. Help jij mee onze inwoners nog meer met elkaar te verbinden zodat het makkelijker wordt hulp te vragen? Want als we niets doen, gebeurt er niets.
 
Meer weten?
Lees dan de folder of het andere materiaal op onze website: www.heerenveen.nl/dementie.
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb